VASTSTELLING

Kunstwerkplaats KipVis nodigt graag kunstenaars uit voor een werkperiode. Hierin bieden we ruimte voor risico. Een werkperiode wordt afgesloten door een Vaststelling. Mocht je graag uitgenodigd worden voor onze Vaststellingen of heb je zelf een interessant projectvoorstel, mail gerust.

 

[10-06-2013]
DANI PLOEGER | ASCENDING PERFORMANCE (DIGITAL IS BORING)

Kunstwerkplaats KipVis nodigt u van harte uit voor een performance voor smartphone app van Dani Ploeger.

vr 28 juni | 20:00 uur | Dreesstraat 2 | Vlissingen

Een pornografische super 8 film met de kunstenaar is gedigitaliseerd en kan door de smartphone gebruiker worden voortbewogen door middel van de typische ‘flick’ beweging. De app zal verkrijgbaar zijn in de Android adult app market Mikandi.

extra openingstijden: za. 29 juni van 13:00 tot 17:00 uur

Dani Ploeger is een performance kunstenaar en cultuurwetenschapper. Zijn performance installaties omvatten consumententechnologie en goedkope medische apparaten en zetten zich uiteen met thema’s uit getechnologiseerde lichamen, seks en ijdelheid. Dani is Lecturer in Theater and Digital Art aan Brunel University London en Visiting Lecturer voor Performance Technologie aan de Central School of Speech and Drama, University of London.

www.daniploeger.org

 

[29-05-2013]
BUITEN HET BLIKVELD | Anna Barbara Kolbe

Lees hier de tekst van Anna Barbara Kolbe's lezing tijdens de finissage van de expositie HORIZON van Tijl Orlando Frijns op 26 mei 2013.

 

[20-05-2013]
FINISSAGE HORIZON | Tijl Orlando Frijns

Kipvis nodigt u van harte uit voor de finissage van de tentoonstelling HORIZON van Tijl Orlando Frijns.

zo 26 mei | 16.00 uur | Dreesstraat 2 | Vlissingen

Tevens is er een lezing van Anna Barbara Kolbe getiteld BUITEN HET BLIKVELD over waarnemingen onzichtbaarheden en andersheid. Daarbij zal ze het werk van Tijl betrekken.

www.tijlorlandofrijns.nl

 

[20-02-2013]
HORIZON | Tijl Orlando Frijns

Kipvis nodigt u van harte uit voor de presentatie van de residency/werkperiode van Tijl Orlando Frijns

za 9 maart | 16.00 uur | Dreesstraat 2 | Vlissingen

Gerrit Rietveld baseerde de maten van zijn meubelen op de maat van het verkrijgbare hout. Grootse werken ontstaan niet alleen in de geest van een kunstenaar. Dit lijkt ook het geval bij het werk van Tijl Orlando Frijns. De maten en vormen van zijn werken zijn een speelse combinatie van het beschikbare materiaal en het oog van een beeldhouwer. Simpele materialen als hout, gips en verf laten luchtige vormen tegelijk aards zijn. De makende hand is gelijkwaardig aan het denkende brein. Zijn luchtige bouwsels herhalen de structuur der dingen en leggen ze bloot voor de kijker. (Giel Louws)

De presentatie wordt geopend met een inleiding van Johan de Koning.

 

[11-02-2013]
RESIDENCY/WERKPERIODE IN KIPVIS (01-02 t/m 31-03-2013)| Tijl Orlando Frijns

Kipvis nodigt u van harte uit om de werkperiode van Tijl Orlando Frijns te volgen op www.tijlorlandofrijns.blogspot.com

 

[04-10-2012]
WAAR BLIJVEN DE VRUCHTEN?
| Tessa de Swart, Julian Struijk

Op september 2012 voerden Tessa en Julian hun tweede performance in KipVis uit. Kunstwerkplaats KipVis bedankt Tessa en Julian voor hun enthousiaste verblijf in de residentie en maakt zich klaar voor de volgende gast...

[06-08-2012]
IN RESIDENCE: WE LEVEN ELEKTROTECHNIEK
| Tessa de Swart, Julian Struijk

Terwijl de rest van Nederland nog vakantie viert, nodigt KipVis u uit voor een spectaculair optreden van: We leven elektrotechniek

zondagmiddag 5 augustus 16:00 en zaterdag avond 11 augustus 20:00

Komt dat zien!

Hartelijke groet,

Tessa de Swart
Julian Struijk

de lijdende magneten

foto's 5 augustus:


[07-06-2012]
TRAUMA AND VANITY | Jordan Wayne Long (US), Dani Ploeger (US, D, NL)

Three Evenings | Six Performances
Jordan Wayne Long is originally from Bald Knob, Arkansas, and was a zookeeper before he became an artist. His work deals with trauma. He has shipped himself across the United States while locked in a box, dragged himself behind a car, built a machine to cure his fear of heights and made a tower out of cardboard.

Dani Ploeger grew up in the Dutch countryside and currently lives and works in London and Berlin. Heralded in the press as the ‘Jimi Hendrix of the sphincter’, his performance installations engage with cheap consumer technologies and explore themes around the technologized body, sexuality and vanity.

Dani and Jordan met in Boston. They like each other and share a fascination with Rambo.

www.jordanwaynelong.com / www.danielploeger.org

 

VLIEG (FLY) | Daniël Ploeger

 

DODGE | Jordan Wayne Long

 

[09-01-2012]
JAARVERSLAG 2011
pdf Kunstwerkplaats KipVis in 2011

"Omdat onze basis stabiel en inspirerend is, was er ook in 2011 weer ruimte om projecten te organiseren. Deze projecten leggen verbanden naar buiten toe, naar andere kunstenaars, andere kunstinstellingen, het onderwijs en een belangstellend publiek. Er is een langdurige relatie ontstaan tussen Kipvis en het onderwijs. Kunstenaars van KipVis geven les aan basisscholen, amateurs, tot aan de Kunstacademie toe. Contacten zijn gelegd met festivals, de Kunstbende en diverse onderwijsinstellingen. De projecten binnen het gebouw waren dit jaar o.a. een filosofische bijeenkomst, een prachtige expositie van Tamara Dees en een geplande architectuurexpositie van de jonge architect Onno Wensen. Ook dit jaar weer in combinatie met de historische context die geleverd wordt door Ko de Jonge en zijn verzameling. Projecten buiten KipVis behelzen tentoonstellingen in presentatieruimteCAESUUR en Revolution Gallery, het CBK, een publiek project in Vlissingen, kunstuitleen, enz.
De n8vdn8 in Middelburg werd opgeluisterd door een viertal kunstenaars van KipVis." - Giel Louws, bestuurslid kunstwerkplaats KipVis

 

[07-06-2011]
ETUDE II • ABOUT OBAN | Tamara Dees
uitnodiging-pdf

Kunstwerkplaats KipVis bedankt iedereen die Tamara's Vaststelling tot een zeer geslaagd feestje heeft gemaakt!

Tamara Dees sluit op zondag 26 juni haar werkperiode van zes weken in Kunstwerkplaats KipVis af. U bent van harte welkom bij de
feestelijke Vaststelling om 16.00 uur.

Tamara ging in Etude II uit van het werkelijke formaat van de voorstelling op de prent ‘De Grote Golf van Kaganawa’ van Hokusai. Wat gebeurt er als je de prent weer tot ware grootte opblaast? Hoe voelt het om midden in de Grote Golf te staan? Wat is eigenlijk de essentie van deze dramatische prent? Naar aanleiding van deze vragen maakt Tamara een installatie in het gastatelier.

 

[12-12-2010]
WORK IN PROGRESS | Marjolein van Pagee – Fotografie
uitnodiging-pdf

Marjolein van Pagee toont zondag 12 december vanaf 15u00 een eerste selectie foto’s van haar nieuwste fotoproject in kunstwerkplaats Kipvis in Vlissingen. Marjolein schetst met foto’s en verhalen een beeld van Nederlandse en Indonesische militairen die van 1945-1950 tegenover elkaar stonden in de laatste koloniale oorlog. Deze oorlog staat in onze geschiedschrijving aangeduid als politionele acties; in de Indonesische geschiedschrijving als actie agresif. Met het verhaal van haar opa als rode draad is Marjolein op zoek gegaan naar de sporen van deze turbulente periode. Het resultaat is een aantal portretten van Nederlandse en Indonesische oorlogsveteranen, gecombineerd met foto’s van veelbetekenende plaatsen en landschappen in Surabaya en omgeving.

Omroep Zeeland maakte een mooi verslag van het recente werk van Marjolein van Pagee: klik hier

 

[24-04-2010]
HET SPROOKJE VAN ZEE-LAND
uitnodiging-pdf

Op zaterdag 24 april van 14.00 tot 17.00 uur zet kunstwerkplaats Kipvis haar deuren wijd open voor het publiek met ‘Het Sprookje van Zee-Land’. U kunt dit sprookje beluisteren op een mp3-speler. Het audio-verhaal leidt langs een aantal kunstwerken van de dertien atelierhouders. Naast de audiotour kunt u ook een rondleiding krijgen door een van de kunstenaars of de ateliers vrij bezoeken. ‘Het sprookje van Zee-Land’ is ontworpen en samengesteld door extern curator en gamedesigner Anne Vroegop en Marjolein Cremer.


 

[08-11-2009]
wALLofsmALLart (archief Ko de Jonge)

berichten uit de DDR- VOOR & NA DE VAL VAN DE MUUR. Op zondag 8 november om 15.00 uur worden in Kunstwerkplaats KipVis verhalen verteld door: Jeannette Krieger-Richter, Rob Meijer, Hans Overvliet, Ever Arts. Iedereen kan komen luisteren en meer verhalen toevoegen. Rob Meijer presenteert zijn boekje “Taal en Teken uit Berlijn”

 

[03-10-2009]
KLAAG VAAK | THE CLEANEX SHOW | Mees de Jong
Installatie van Mees de Jong
uitnodiging-pdf

Grote Vaststelling van het werk van Mees de Jong op zaterdag 3 oktober 2009 om 16u00 met de Instant Prozac Machine (‘wegblijven levert niks op’), gemaakt tijdens een werkperiode bij Kipvis. Deze machine maakt deel uit van een installatie waarin tekst, korte schetsen, kleine en grote bouwsels en geluid voorkomen.

 

[19-07-2009]
PLOEGER - PLAY & PRODUCTIVITY
Een performance installatie met sonische prothese, video en found object
op zondag 19 juli om 16.00 uur en maandag 20 juli om 20.00 uur
uitnodiging-pdf

In dit werk houdt Daniel Ploeger zich bezig met ideeën over arbeidsproductiviteit, sociale plicht en schuldgevoelens binnen de context van zijn achtergrond in Zeeland. Naast een live-performance in een PVC-werkoverall met biometrische sensoren en een luidspreker, omvat de installatie videodocumentatie en een relict van het werk van zijn eveneens in Zeeland opgegroeide neef Nico.

 

[24-05-2009]
UNKNOWN | Sjoerd Schunselaar, Menno de Nooijer en Emile Bouwmang
uitnodiging-pdf


Grote Vaststelling over en door de Zeeuwse straatscene - Op zondag 24 mei 2009 om 16.30 uur. Drie jonge kunstenaars laten de beeldtaal van de straat van nu zien. Op de Vaststelling zal werk te zien zijn van Sjoerd Schunselaar (18), Menno de Nooijer (16) en Emile Bouwman (17).
De Vaststelling wordt aangekleed door een optreden van punkband F.O.D. uit Middelburg en een hiphop dansgroep.

 

[02-03-2009]
De toren van KipVis staat er zeer kleurrijk op. Een project van Peter Steutel en Tamara Roodenburg.

 

[25-01-2009]
DE KENNIS MAKING
Op zondag 25 januari om 16.00 uur opende Kunstwerkplaats KipVis voor het eerst haar deuren voor het publiek. De Vlissingse wethouder Rob van Dooren verrichtte de opening.
uitnodiging-pdf

DE KENNIS MAKING hield in:

DE AFBAKENING - Kunstenaar Ko de Jonge (zie ook onder Projecten) stelt een tentoonstelling samen van het werk van alle atelierhouders met als titel ‘de afbakening’. Ko vertrekt vanuit het idee dat KipVis op de nieuwe locatie eerst haar terrein afbakent om vervolgens met de stad in communicatie te gaan. Tevens verwijst Ko naar de tijdelijkheid van de locatie; over een jaar of vier verhuizen we misschien weer naar een andere plek. In ‘de afbakening’ is werk te zien van Michiel Paalvast, Maartje Korstanje, Peter Steutel, Els Dominicus, Iris Koopmans, Trinette Ledelay , Marcel de Jong, Ans Couwenberg, Giel Louws, Rikke Folkersma, Femke Gerestein en Hans Overvliet.
 
DE VERZEGELDE TIJD - Een andere kennismaking is de presentatie van werk van Ramon de Nennie en Machteld van der Wijst dat uitgaat van de Russische cineast Andrei Tarkovski onder de werktitel ‘de verzegelde tijd’, gelijknamig aan de gebundelde beschouwingen over kunst van Tarkovski. Gezien vanuit Gerbrandystraat schijnen lichtbeelden de stad in vanuit de glazen toren van KipVis.

 

[20-09-2008]
SLUITING - Kunstwerkplaats KipVis is door de gemeente Middelburg gedwongen per 1 oktober 2008 haar ateliers en expositieruimten te verlaten. De gemeente heeft Molenwater 4A namelijk per die datum een nieuwe bestemming gegeven. Een gelijkwaardig alternatief voor kunstwerkplaats KipVis is in Middelburg op dit moment niet voorhanden. Het bestuur is in gesprek met de gemeente Vlissingen die wèl geëngageerd is KipVis aan zowel expositie- als atelierruimte te helpen. Wanneer concrete resultaten te melden zijn bent u de eerste die dat verneemt.

 

[20-09-2008]
TOUR DES POULETS – VERDWIJNEXPOSITIE | Sabine Bolk
uitnodiging-pdf

Op de zolderruimte van KipVis toont Sabine het eindresultaat van haar Tour des Poulets: een onderzoek naar rijsttapijten die opgegeten worden door kippen onder begeleiding van een klarinet. Sabine Bolk studeerde in december 2006 af aan AKV St. Joost in Breda. Haar werk heeft een huiselijke sfeer met een vervreemdende werking. Alledaagse zaken zoals stoelen, behang en vloerkleden verwerkt Sabine tot collageachtige taferelen waarin patronen en tijdelijkheid (zowel in onderwerp als in uitvoering) de hoofdzaak zijn. Sabine vult de resultaten van haar Tour des Poulets aan met schilderijen, tekeningen, filmpjes en foto’s. Verder toont Koen de Wit zijn verdwijnende media, dia’s en polaroids. Een zoektocht naar de ultieme LP hoes. Op de opening leest Jurry voor uit eigen werk. Een aflevering uit de: “Kleine Koudekerkse Kippen Kroniek”. sabinebolk.nl, koendewit.com en vanuitbed.nl

 

En verder in KipVis:
PERFORMANCE | Tessa de Swart

Het turen naar de onzichtbare toekomst. Het overdenken van de vergeten tijd. Het vuur moet blijven branden.
Op 20 september 2008 sluit Tessa de Swart een werkperiode van 3 weken af met een rituele performance.
Het afscheid van de geboortegrond en het aanbreken van een nieuwe levensfase is het vertrekpunt van performance.


[17-05-2008]
DE BOVENKAMER | Tjeerd Vrielink

Vaststelling van het werk van Tjeerd Vrielink te KipVis op zaterdag 17 mei om 16.00 uur. Tjeerd is een nomade die door verschillende werelden heen trekt. Vanuit dit perspectief laat hij de wereld er anders uitzien. Na een werkperiode op de expositiezolder van KipVis toont Tjeerd het ontstaan van kunstzinnige ideeën. De zolder is ingedeeld in twee delen. De eerste ruimte is een landschap van ideeën in tekst en licht. Tjeerd noemt deze plek het ideeënlaboratorium. De tweede ruimte herbergt een installatie van water en licht die de constante wording van beelden en gedachten toont.

 

[16-02-2008]
Op Zaterdag 16 februari 16u00 opent het Platform ter bescherming van de bron van de kunsten de actie 'wij zijn er', een alternatief manifest van Zeeuwse kunstenaars. Iedereen is welkom op dit feest.

 

[09-02-2008]
Op zaterdag 9 februari 16u00 organiseert Zilli Frish een Hi-Po Pitch in haar tijdelijke kantoor in het gebouw van KipVis.
Zilli is op zoek naar een 'hi po' kunstenaar die haar dependance in Middelburg kan overnemen. De door een deskundige jury uitgekozen kunstenaar mag twee maanden werken op de unieke expositiezolder van KipVis, met als resultaat een Grote Vaststelling. * U bent van harte uitgenodigd dit evenement bij te wonen *
oproep-pdf

 

[15-12-2007]
OVER DE KOP / ER KOMT NIETS MEER IN | Zilli Frish
uitnodiging-pdf

zaterdag 15 december 2007, 16u00: Zilli Frish en KipVis nodigen u uit voor de feestelijke opening van het wonderlijke kantoor van Zilli Frish bv in Kunstwerkplaats KipVis. Het kantoor is geheel door Zilli Frish [1 van de alter ego's van kunstenaar Liesbeth Verhoeven, volgens haar bezitindikfilosofie, ingericht. Tijdens de opening geeft een bijzonder spreker een filosofische beschouwing op Zilli's kantoorconcept. Ook is er een stiltekamer waar u een eenpersoons meditatie kunt ondergaan.
http://zillifrish.hyves.nl

 

[10-10-2007]
Vanaf heden te koop in de Drvkkery te Middelburg: 'Weekdier' van Wilco Onderdijk. Prijs euro 12,-

 

[06-09-2007]
WAAR WIJ THUIS ZIJN | Desiree de Baar, Inge Rosekrans
Zaterdag 6 oktober 2007, 15u30, 'Grote Vaststelling' te KipVis! 'Waar wij thuis zijn'. Over de verwevenheid van een plek en persoon. Een gevoel voor de eigenaardigheid van een bepaalde omgeving, voor de persoonlijkheid van een plek.

 

TALLOZE PROJECTEN OP 6 OKTOBER
6 oktober vinden er btw talloze projecten plaats in KipVis. Om 14u00 een workshop 'Made in China'. Tijdens de vaststelling zijn 'De Ateliers van KipVis' geopend. En om 17u00 vindt de presentatie plaats van de [debuut] dichtbundel van Wilco Onderdijk.

 

[02-09-2007]
Kipvis in Rotterdam! Op zondag 2 september, 16u00, opent de groepstentoonstelling Artic in de KunstSuper, als vervolg op het festival Artic Picnic te Zonnemaire.

 

[20-07-2007]]
ARTIC PICKNICK
Artic Picknick was * fijn *

 

[26-05-2007]
VLIEGENDE DROMEN - OP ZOEK NAAR HET PARADIJS | Leonie Ruissen en 16 andere kunstenaars
uitnodiging-pdf

De zolder van KipVis wordt op dit moment compleet verbouwd tot de droomwereld van kunstenaar/dichter Leonie Ruissen. Leonie Ruissen [22] studeerde in 2006 af als autonoom kunstenaar aan de AKV St. Joost. In haar wondere wereld heeft ze het werk betrokken van maar liefst 16 collega's.

Kunst: Leonie Ruissen, Paul & Menno de Nooijer, Maartje Korstanje, Tijs Persijn, Geertje Kapteijns, Timo Jansen, Kitty Kruidhof, Renée van Trier, Marguerite de Geus, Sanne Luijben, Wassily Chevelenco, Robert Lombarts en Tessa de Zwart. Performance: Gabriëlla Barros Martins. Gedichten: Leonie Ruissen en Volcmar Suijs. En, uiteraard, muziek: Ne Ten Fais Pas!

 

[30-09-2006]
Opening, zaterdag 30 september 2006,16u00 een expositie van Maartje Korstanje, Ko de Kok in de A en de B kant en Shorts at Sea EXPO.

[18-03-2006]
OPENING UP
Opening Up, zaterdag 18 maart 2006 16u00 een expositie van Conny Beneden - videowerk - , André Kole in de A- en de B- kant, Michael Lehmann - fotografie -, Atelier Trailer - object - en Nanda Runge -werken met inkt -. Met éénmalige vertoning van 10days2006 art with a deadline en open ateliers!

 

[04-02-2006]
HUIS MET HEK | Nanda Runge
een tentoonstelling van Nanda Runge, zaterdag 4 februari 2006 16u00

 

[02-07-2005]
20 DENIER | Annemieke Fanoy
zaterdag 2 juli 2005 16u00. Gastspreker: Upperfloor


[14-05-2005]
LENTEPEP | groepsexpo

Opening Lente Pep 7, zaterdag 14 mei 2005 16u00.
Een groepsexpositie door kunstenaars afkomstig uit Kampen en Amsterdam, werkend in diverse disciplines:
Roy Bergsma (animatie en strips), Willem Buffing (performance en 3d), Jolien Former (autonoom 2 en 3d),
Jasper Zwetsloot (vormgever), Laura Schakenraad (fotografie en installaties), Gijsbert Schmid (installaties) en
Timon Schellingerhout & Benjamin Frankel - Daily Hero [variétés].


[05-02-2005]
INTERVIEW IN BEELD | Machteld van der Wijst

Opening expositie Machteld van der Wijst, zaterdag 12 februari 2005 16u00.

In dit project heeft Machteld van der Wijst een aantal kunstenaars, uit verschillende disciplines gevraagd mee te werken aan een interview op afstand. Het is geen interview in de gebruikelijke zin van het woord. De kunstenaars - Markus - Guido Eckhardt - Barbara Voit - Michiel Paalvast - Caroline Passenier - Liesbeth Labeur - Ramon de Nennie - kregen elke week, gedurende twee maanden, schriftelijk een vraag voorgelegd. Zij konden hier op antwoorden op de voor ieder persoonlijk meest geëigende wijze. Dat wil zeggen in woord, in beeld of anderszins.

[18-11-2004]
OVER ACTUALITEIT EN KUNST | Rutger Wolfson

donderdag 18 november 20u00. Met lezing van Rutger Wolfson, directeur van de Vleeshal te Middelburg.

 

[28-8-2004]
GRATIS FOFFIE PORTRETTEN | Michael Lehmann

Opening expositie Michael Lehmann, zaterdag 28 augustus 16u00.
Michael Lehmann exposeert foto's: 'gratis koffie' portretten
UpperFloor presenteert interactie werk(en)

 

[2-8-2004]
Caroline Passenier is eindelijk begonnen met het terugbezorgen van de geleende koffiekopjes. Een expositie bij Caesuur, in eerste instantie onscherpe foto's van de koffiekopjes, het dagelijks broodnodige werk en een nieuwe kunstopdracht veroorzaakten enige vertraging.


[3-7-2004]
OPENING kunstwerkplaats KipVis
GRATIS KOFFIE | Caroline Passenier
WOORDBEELDEN | Monique Marijnissen

zaterdag 3 juli 14u00.
in samenwerking met Michael Lehmann, fotograaf
[16-6-2004]
KipVis op de schutting naast Indigo, Lange Noordstraat 58, Middelburg.


[16-6-2004]
KipVis in de etalage-galerie van de teken- en kunstschildermaterialenhandel Indigo.

 

[12-6-2004]
Op het raam van kunstwerkplaats KipVis zijn op dit moment tekeningen te zien gemaakt
door de leerlingen van de Prins Willem Alexander School.