PROJECTEN

Projecten zijn kunstgerelateerde activiteiten van Kunstwerkplaats KipVis. In het gebouw van KipVis, op locatie (KipVis on Tour) of zelfs virtueel. Projecten worden uitgevoerd door atelierhouders of door KipVis uitgenodigde kunstenaars.

 

[26-06-2013]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Waclaw Ropiecki (1951)
Deze Poolse kunstenaar/fotograaf manifesteerde zich omstreeks 1980 vooral door middel van bewerkte zelfportretten via zijn project “TO LIFE THROUGT ART”.
Uit protest tegen de invoering van de staat van beleg in Polen boycotte hij de officiële tentoonstellingsruimten en presenteerde hij zijn werk en ideeën op alternatieve plaatsen.
Hij verwierf bekendheid met zijn reizende galerie “WIECEJ ?WIAT?A!” (Meer Licht!)

Aanvullende informatie: www.almanach-litera.pl/new/index.php/personalia/308-ropiecki-waclaw

 

[06-05-2013]
DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER
5 april t/m 21 mei 2013 Grote Kerk Veere

De groepstentoonstelling DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER in de Grote Kerk van Veere is nog tot en met 21 mei te zien.
Bekijk hier de catalogus van deze expositie.

 

[22-04-2013]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Wilhelm Schramm
Terwijl aan de andere kant van het eiland de expositie in de Grote Kerk Veere nog loopt, is er ook in ons eigen KipVis gebouw te Vlissingen genoeg te zien: de wALLofsmALLart toont grafisch werk van Wilhelm Schramm (1952).
Schramm woont en werkt in Bludenz (Oostenrijk), is ontwerper, graficus, schilder en vervaardigt boeken.
deelname in recente tentoonstellingen:
oktober 2012 – januari 2013   Het Grafisch Kabinet, Joure (NL)
april 2013 – september 2013  Klein Grafiek Biënnale, St.Niklaas (B)
www.wilhelmschramm.com

 

[27-03-2013]
DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER
5 april t/m 21 mei 2013 Grote Kerk Veere

Kunstwerkplaats KipVis heet iedereen van harte welkom tijdens de opening in de Grote Kerk van Veere op vrijdag 5 april om 16.00 uur.

Met als epicentrum presentatieruimtecaesuur staat in het programma de 'schilder, het werk & het atelier' de schilderkunst in al haar facetten gedurende anderhalf jaar centraal.

www.deschilderhetwerkenhetatelier.com
www.caesuur.nl

 

openingstijden Grote Kerk: dinsdag tot en met zondag van 11;00 tot 17;00 uur. entreeprijs 2 euro. Komt u van ver, informeer naar actuele informatie: http://www.muziekpodiumzeeland.nl/contact
Combineer uw bezoek met een bezoek aan Caesuur of KipVis waar de expo te zien is van Tijl Orlando Frijns (zie onderstaande berichtgeving). Een afspraak maakt u via Ceasuur.

 

[01-02-2013]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

“The Postman’s Joy” is het resultaat van een actie tijdens de decemberpostperiode 2012 en verwijst naar “The Postman’s Choice” van Ben Vautier en het verdwijnen van een ets van Rembrandt tijdens een postverzending in augustus 2012. De deelnemende kunstenaars zijn:

Renee Bouws, A.D. Eker, Ever Arts, Piet Franzen, Frips, Johan van Geluwe, Rinus Groenendaal, Mercel Herms, Nico van Hoorn, Magda Lagerwerf, Marlies Mulders, Henk van Ooyen, Sjoerd Paridaen, Rod Summers, Jan Verschoore.

 

[29-10-2012]
KipVis|BOX | Peter Steutel (en daarvoor Ans Couwenberg)

Hij is al een tijdje te bewonderen in het stadskantoor te Vlissingen en nu ook hier op onze site te zien: de KipVis|BOX. De KipVis|BOX met een oppervlakte van één vierkante meter is voorzien van een venster en laat op een laagdrempelige manier kunst zien. Zoals de overheid vroeger communiceerde via decreten en pamfletten, wil Kipvis nu contact leggen middels hedendaagse kunst. Vandaar dat we uit zijn gegaan van het DIN-formaat.
De eerste KipVisser die haar werk toonde in de KipVis|BOX was Ans Couwenberg. Momenteel is het werk van Peter Steutel te zien. Zijn expositieperiode loopt tot 12 december.

 

[29-10-2012]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

De wALLofsmALLart toont 100 x KipVis T-shirt
Deze zomer dook bij talloze tentoonstellingen in de Zeeuwse regio het KipVis T-shirt op. Ook bij diverse Europese kunstmanifestaties. Honderd keer werd dat gefotografeerd. Zo ontstonden diverse reeksen die nu samen gebracht zijn in een installatie. De beschouwer kan hieruit presentaties naar wens samenstellen.

 

[14-08-2012]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

De wALLofsmALLart toont een aantal houtsneden van de Argentijnse kunstenaar Graciela Gutiérrez-Marx.

Ze maakte de werken tijdens de donkerste periode in de Argentijnse geschiedenis, de dictatuur (1976-1981) van generaal Jorge Videla. Samen met Edgardo Antonio Vigo bleef ze in die periode in contact met kunstenaars buiten Argentinië. Werken van Marx zijn opgenomen in het MACLA (Museo de Arte Contemporaneo Latino Americano) in La Plata.

 

[07-06-2012]
SPRING | 12 kunstenaars van Kunstwerkplaats KipVis

Onder de noemer SPRING tonen 12 kunstenaars van Kunstwerkplaats KipVis hun nieuwste werk in de Grote Kerk van Veere, van 18 mei tot 24 juni 2012. Nog niet eerder sinds de oprichting in 2004 zijn we op zo'n grote schaal met onze eigen atelierhouders naar buiten getreden!

De deelnemende kunstenaars zijn: Ans Couwenberg, Lisanne Douma, Femke Gerestein, Jeanny Golembiewski, Monique Jasperse, Giel Louws, Hans Overvliet, Michiel Paalvast, Petra Rouwendal, Peter Steutel, Elis Vermeulen en Tjeerd Vrielink.


Bekijk hier het persbericht, de poster en het artikel in de PZC van 31 mei

 

[07-06-2012]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

6 artistes de paris
Vanaf 1 juni kan week na week een volgende bladzijde “gelezen” worden in de ARTISTS’ BOOKS van Mark Brusse, Cozette de Charmoy, Françoise Duvivier, Yona Friedman, Sarkis en Jacques Villeglé. Zij wonen en werken in Parijs. De boekwerkjes maken deel uit van het archief ARTisSTARTplus.

 

[28-01-2012]
presentatie Decreet nr.6 en open ateliers

 

[23-01-2012]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

In de veertiende (!) aflevering van de wALLofsmALLart: de Breestraat
De Middelburgse Breestraat in de jaren ‘70 en ‘80 was geen spectaculaire straat.
Toch vonden er op het gebied van de hedendaagse kunst bijzondere dingen plaats:
Het Kunst Informatie Centrum op nummer 79, het kunstenaarsinitiatief Breestraat 73 en de Etalage op nummer 47-49.
Aan de hand van documentatie van projecten worden verbanden getoond tussen deze volledig los van elkaar staande activiteiten.

 

 

[09-01-2012]
KipVis residentie | Onno van Wensen

De bouw van de KipVis residentie is gestart!

KipVis residentie is een ontwerp van de architect Onno van Wensen, die op vraag van KipVis een werk- en verblijfsruimte ontwierp. Wij vroegen Onno nauw aan te sluiten bij ‘Vlissingen’: industrie, maritiem, strijd tegen het water, no-nonsense, etc.
Onno baseerde zijn ontwerp op de buizen die o.m. gebruikt worden bij zandsuppletie en die je ook overal op de industrieterreinen van Vlissingen tegenkomt.


 

[09-01-2012]
Beelden in Oranjezon 2008-2010 | curator Peter Steutel

KipVisser Peter Steutels engagement met de kunst en kunstenaars komt onder meer tot uitdrukking in het vele werk dat hij verzet voor kunstwerkplaats KipVis en het curatorschap van 2008 t.m. 2010 – startend samen met Els Dominicus – in Bezoekerscentrum Oranjezon. Eind 2011 verzamelde Hans Overvliet de exposities in Oranjezon in een catalogus (bekijk hier de pdf)


 

 

[04-10-2011]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Lars Vilks
De Zweedse kunstenaar Lars Vilks was in september weer wereldnieuws. Er werd een moordaanslag op hem verijdeld. Het werk van de kunstenaar wordt in de media verwrongen belicht. Ten onrechte wordt hij zelfs gepresenteerd als cartoonist. De documenten die in deze wALLofsmALLart te zien zijn, tonen hoe bedreiging een wezenlijk onderdeel is geworden van zijn kunstwerken en activiteiten.


 

[09-09-2011]
KipVis is aanwezig op de UiT! Cultuurmarkt Zeeland. De komende drie weekenden (za. en zo. 12u00 - 17u00) is op de Uit!markt in het polderhuis te Middelburg de installatie "Do not watch the waves" te zien van onze eigen Elis Vermeulen. Tevens wordt onze Giel Louws gerepresenteerd door Ceasuur.

 

[09-09-2011]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Groeten uit... | Souvenir 2011
Zie hier een stand van zaken van Souvenir 2011: "Het staat een ieder vrij één van deze kaarten mee te nemen en te gebruiken voor het project "GROETEN UIT..." van Hans Overvliet. Dit op de voorwaarde dat je er een "souvenir" voor in de plaats hangt."

 

[24-06-2011]
ARTBOMB

KipVis deed mee aan ARTBOMB! (www.artbomb.nl)

 

wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Het project ARTisSTARTplus bestaat uit kleine kunstenaarsboeken. Alle boeken zijn gemaakt van doorslagpapier en hebben het formaat A6. De voorzijde heeft steeds hetzelfde stempel: ART=START+.
Kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld om voor een unieke inhoud te zorgen. Inmiddels wordt het doorslagpapier niet meer vervaardigd. Binnen niet al te lange tijd zal dus een eind komen aan dit in 1982 gestarte project. Na voltooiing zal de collectie worden opgenomen in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De bijdragen (1259-1264) van maart/april 2011 worden nu tentoongesteld: Jörg Remé, Jolanda Verstegen, Marja Vink, John Bulteel, Tom Veeger, Piet van Bragt.

 

wALLofsmALLart | Ko de Jonge

DECREET/koPIE.
In de eerste nummers van het tijdschrift DECREET was de pagina koPIE opgenomen met het verzoek die te kopiëren en te bewerken. Bijdragen werden geleverd door Everarts, Robert Jan Swiers, Giel Louws, Machteld van der Wijst en Hans Overvliet.

 

[12-03-2011]
WAARHEID IN DIALOOG
uitnodiging-pdf

Vlak na de provinciale verkiezingen, in een tijd dat presentatie belangrijker is dan inhoud en mening belangrijker dan feit, organiseert Kunstwerkplaats KipVis een dialoog-middag over het thema Waarheid. We willen waarheid vanuit drie perspectieven benaderen: filosofie, politiek en kunst.
Waarin/waaraan kunnen wij waarheid (her)kennen?
Is er waarheid in de politiek?
Wanneer is er waarheid in kunst?

Begeleiding: Joop Kools uit Utrecht, deskundige in het organiseren en begeleiden van Socratische Gesprekken. De methode van de dialoog-middag is gebaseerd op World Café (zie ook www.theworldcafe.com)

 

wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Márcia Cardeal, Brazilië
Onze samenleving gaat gebukt onder spanningen die tot politieke uitwassen kunnen leiden. Als we van de geschiedenis konden leren, zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken naar werken van kunstenaars die leefden in dictaturen in het recente verleden.
In de wALLofsmALLart zijn 2 kleine werken te zien van de Braziliaanse kunstenaar Márcia Cardeal. Hij geeft vorm aan de betekenis van de dictatuur in zijn land in de jaren ‘80.

 

[18-12-11]
WINTERFESTIVAL VERRASSEND LICHT VLISSINGEN

KipVis doet mee aan het Winterfestival Verrassend Licht Vlissingen van 18 december 2010 t/m 1 januari 2011. Zeven kunstenaars van KipVis leveren een bijdrage aan de etalageroute en tonen LICHT-installaties in diverse winkelruimten in de binnenstad van Vlissingen (St. Jacobspassage en Walstraat). De winkelruimten vormen een tijdelijk podium voor kunst-licht / licht-kunst.
De deelnemende kunstenaars van KipVis zijn: Ans Couwenberg, Femke Gerestein, Monique Jasperse, Giel Louws, Hans Overvliet, Michiel Paalvast en Tjeerd Vrielink

www.cultuurwerf.nl  

 

wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Clemente Padín
Het museum Weserburg in Bremen wijdde deze zomer een tentoonstelling aan de kunstenaar Clemente Padín uit Uruguay. Van september tot en met december is aan de wALLofsmALLart een selectie te zien van identiek materiaal. Clemente Padín (1939) is dichter, performer, video/multimedia-kunstenaar. Hij toont door middel van kunst zijn maatschappelijke positie. Zo belandde hij tijdens de militaire dictatuur in Uruguay twee jaar in de gevangenis.

 

[20-07-10]
VIRTUAL ART RESIDENCE

Virtual Art Residence is both a real existing mini-camping for artists, located on Dreesstraat 2 in Vlissingen - the exposition location of Foundation Art Collective KipVis, and a virtual art-platform, located on virtualartresidence.com.
The formal opening of the Virtual Art Residence  took place on the 20th of July 2010; the project is foreseen to be closed at the 31st of December 2010.

www.virtualartresidence.com

 

[21-07-10]
MUSEUM LE SECET

Kunstenaars die werken in het kunstenaarsinitiatief Kipvis te Vlissingen presenteren zich vanaf 21 juli 2010 in de Zeeuwse Zaal van Museum le Secet.
Museum le Secet zet zich in voor een brede herwaardering van hedendaagse kunst en het beroep kunstenaar en heeft haar hoofdlocatie in de provincie Zeeland. In de loop van 2010 komen er dependances in Breda, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, Arnhem en Tilburg om ook daar kunst op een toegankelijke manier te laten zien. Een klein museum met grote ambities.

www.lesecet.nL


[03-08-10]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

De wALLofsmALLart toont drie keer de lengte van de tentoonstelling "Kunst uit Zeeland, ideeen/projecten" uit 1979/1980.
De processen worden nu op de juiste wijze gepresenteerd en de lengte van deze tentoonstelling is nog ongewis.

 

[03-03-10]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

Politiek in Kipvis. Wie in Vlissingen op 3 maart 2010 een stem gaat uitbrengen kan gelijktijdig de kleine tentoonstelling "Im Mittelpunkt steht immer der Mensch" van Klaus Staeck zien. Stembureau 9 wordt op de officiele lijsten nog steeds als "lokaal ROC-Zeeland, sector MDGO" genoteerd. Maar dit type onderwijs bestaat al sinds 1996 niet meer en het ROC heeft dit gebouw al jaren geleden verlaten. Het is nu kunstwerkplaats KipVis. De wALLofsmALLart presenteert er affiches van meer dan 25 jaar geleden. Graficus Klaus Staeck nam destijds in Duitsland een duidelijke politieke positie in. De processen die de CDU tegen hem en zijn werk voerde bezorgden hem een steeds grotere bekendheid bij het publiek. Zijn werk wordt nog steeds wereldwijd getoond in galeries, musea en manifestaties. In 2006 werd hij voorzitter van de Akademie der Kunste in Berlijn. Men kan in alle stembureaus terecht om een stem uit te brengen. Vlissingers deze keer naar KipVis.

 

[28-01-10]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

1/100 deel “in spiritu silvae germanicae” van de Berlijnse kunstenaar Karla Sachse.
Waar hebben we mee te maken: de energie van het Duitse bos? of de geest uit de fles? of soms de verdwenen alcoholische inhoud?
Hoe dan ook; de mens tracht de wereld van plant en dier in orde te brengen.
En dat in een periode waarin alle ogen en hoop was gericht op ‘Kopenhagen’. Dat er meer bereikt wordt dan 1/100 deel van wat noodzakelijk is!

 

[01-07-09]
KUNST IN CONTAINERS (ONDERSTROOM 2009)
uitnodiging-pdf
catalogus-pdf

Met als thema Onderstroom en als achtergrond de machtige Schelde tonen vijf kunstenaars van kunstwerkplaats KipVis hun werk in vijf containers
Dagelijks te zien in het festivalhart van Onderstroom, Sunset City

Onderstroom: theater / muziek / kunst aan de kust
1 t/m 5 juli 2009 in Vlissingen
Vijf dagen de stad als podium met een mix van
theater op locatie, straattheater op pleinen, voorstellingen in
tentjes en objecten, muziektheater en beeldende kunst

Deelnemende kunstenaars: Els Dominicus, Rikke Folkersma, Femke Gerestein, Hans Overvliet, Peter Steutel

 

[07-09-09]
wALLofsmALLart | Ko de Jonge

De WALLofsmALLart is een kleine tentoonstellingsruimte waar werken uit het kunstarchief van Ko de Jonge worden getoond. Tot ca. nov. 2009 toont Ko werk van de Japanse kunstenaar Ryosuke Cohen (1948). Vanaf de jaren ’80 houdt Cohen zich bezig met Mail Art. Uit de werken die hij kreeg toegestuurd bracht hij slogans/stempels/stickers bijeen. Sinds 1987 portretteert Cohen kunstenaars en maakt het kunstenaarslichaam tot drager van tekens. In 2007 bezocht Cohen Vlissingen om zijn gastheer Ko de Jonge in beeld te brengen.

 

wALLofsmALLart | Ko de Jonge

In de gang van kunstwerkplaats KipVis installeerde Ko de Jonge een kleine tentoonstellingsruimte: de wALLofsmALLart. Daar worden werken uit zijn kunstarchief getoond. Zijn archief is in het begin van de jaren ’70 ontstaan. Er zijn werken van meestal beperkte omvang van meer dan duizend kunstenaars in opgenomen. Sommige werken maken deel uit van projecten.

De wALLofsmALLart geeft een context, uit het recente verleden, aan de tentoonstellingen hedendaagse kunst van kunstwerkplaats KipVis.
De eerste omvat werken van Arno Arts, Peter Bastiaanssen, Lini Foffano, Woody van Amen, Ben Vautier, Peter van Beveren, Jürgen Addiers en Ulisses Carrión.
Ko de Jonge maakt zo’n vier presentaties per jaar; elke presentatie wordt vergezeld van een catalogus van zijn hand.

 

[22-06-07]
ARTIST-IN-CARAVAN PROJECT

Een samenwerkingsproject met Sanders Geluk, een Rotterdams makers-initiatief. Op het erf van Jaap Verseput in Zonnemaire, Schouwen en Duiveland, stond in het jaar 2006 een caravan; de 'Sprite'. Elke maand van het jaar stapten één of twee makers voor een periode van een week in de caravan. Zij maakten op die plek en uitgaande van die plek nieuw werk. Op 22, 23 en 24 juni 2007 wordt al het werk gepresenteerd en vormen de kunstenaarsportretten gemaakt door Conny Beneden een rode draad door de maanden van het jaar.

 

[18-03-06]
DE A EN B KANT

De A en de B kant is een doorlopende expositie in Kunstwerkplaats KipVis waarbij de nieuwe exposant reageert op de vorige presentatie. Zo wordt iedere A kant uiteindelijk een B kant. De start van het project werd gemaakt op 18 maart 2006 door André Koole met een platenhoezen installatie. Ko de Kok reageert met een installatie van tekeningen waarbij een klassiek en een (over)ontwikkeld hedendaags ideaalbeeld een confrontatie aangaan.

 

[14-05-05]
LENTEPEP

Jasper Zwetsloot initieerde het project Lentepep 7, dat van 14 mei tot 16 juni 2005 is te zien en mee te maken.
Het door Jasper Zwetsloot samengestelde project wordt gedaan door merendeel mensen die sterk aan Kampen en ook aan de Noordkaap, een broedplaats / kraakpand verbonden zijn of waren. De Noordkaap is de plek waar deze 'gastcurator' jaren zijn woonplek had en daarnaast een werkplaats had waar hij meubels en kunst maakt. Verder hebben zich in de Noordkaap vijf keer Kaizerin avonden afgespeeld, een mengsel van dichtkunst, theater, beeld, dans en muziek. Van daaruit begon Jasper meer over projekten te denken. De mensen die hij inviteerde: Gijsbert Smid, kunstenaar en arbeider, gespecialiseerd in landschappelijke ingrepen door arrangeren, bouwen, vegen en knopen; Roy Bergsma, arbeider en animator, striptekenaar en maker van realistische portretten in potlood, mede-oprichter van Kaizerin; Willem Buffing, arbeider, nautisch beeldhouwer die zich voor de wereld van water en reizen interesseerd; Jolien Former, nog niet afgestudeerd autonoom kunstenaar, die verzamelen en proces hoog in het vaandel heeft staan; Jasper Zwetsloot, arbeider die steeds vrijer met zijn meubelontwerp naar de zogenaamde autonome kant opwijst en in de laatste maanden de liefde voor het woord heeft opgevat; Laura Schakenraad, arbeider en soon to-be-mum die naast het cultblad (c)ramp dagelijks foto's maakt, van stempelen houdt en post zeker ook tot de kunsten rekent; Timon Schellingerhout, arbeider, werkt samen met Benjamin Frankel als Daily Hero, die inventiviteit qua techniek en denkwerk combineren met gepast gebruik van onkunde en verbeeldingskracht.
Enige interaktiviteit kan dit projekt niet ontzegd worden.

[3-7-2004]
GRATIS KOFFIE | Caroline Passenier

Caroline Passenier presenteert het 1e project in kunstwerkplaats 'gratis koffie'.